Forslag til Strategisk Varmeplan Kalundborg Kommune
Du kan hente forslaget til Strategisk Varmeplan Kalundborg her: Forslag til Strategisk Varmeplan - 2023
Offentlig høring
Strategisk Varmeplan er udarbejdet i samarbejde med relevante lokale parter, herunder forsyningsselskaber og andre berørte parter.
Da Strategisk Varmeplan ikke indeholder en samlet samfundsøkonomisk vurdering, er der ikke lovkrav om en offentlig høring af varmeplanen.
Udkast til Strategisk Varmeplan er i høring fra 3-4-2023 til den 1-5-2023.
Send dit høringssvar til dto@kalundborg.dk
Høring af forslag til Strategisk Varmeplan for Kalundborg Kommune
Strategisk Varmeplan tager afsæt i gældende lovgivning, nationale aftaler og mål samt kommunalbestyrelsens godkendte planer og strategier.
Den strategiske varmeplan er ikke juridisk bindende for hverken fjernvarmeselskaberne, gasselskabet Evida eller elnetsselskaberne.
Derved er Startegisk Varmeplan et vejledende politisk redskab, som sætter mål og retning for en ønsket udvikling af varmeområdet i Kalundborg Kommune, som planlægningen vil tage udgangspunkt i.
Strategisk Varmeplan efterlever kravene i Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 fra juni 2022 og Cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse, som dikterer at alle kommuner med gasforsynede områder, skal have godkendte varmeplaner.
Det er alene godkendte projektforslag, som er udarbejdet efter varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen, som er juridisk bindende planer.
Strategisk Varmeplan bliver politisk behandlet efter høringsperioden med de høringssvar og ændringsforslag der kommer til forslaget.
Nationale rammer
Udviklingen i 2022 har sat varmeforsyning i fokus på en helt anden måde end tidligere.
Det har været et år med inflation, meget høje naturgaspriser og svingende elpriser.
Samtidig er forsyningssikkerhed blevet synonym med sikkerhedspolitik.
På den baggrund indgik regeringen og de fleste øvrige partier i juni 2022 en ”Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022” (Danmark kan mere II)".
Det er aftalens ambition, at fjernvarmen senest skal være udrullet i 2028.
Hertil har Energistyrelsen udstedt Cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse, som dikterer at alle kommuner med gasforsynede områder, skal have godkendt varmeplaner inden udgangen af 2022.
Som en del af denne cirkulæreskrivelse skal kommunerne med gasforsynede områder ligeledes sende brev til alle gas- og oliefyrsejere med besked om udsigten til fjernvarme i deres område.
Med Klimaloven har Danmark et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i forhold til 1990.
Derfor var der allerede inden udviklingen i 2022 et fokus på at omstille varmeforsyningen til grøn varme.